Ozvěny Ústeckého DenTu 2024 – Matěj Brožek

4. 3. 2024 / Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Ozvěny Ústeckého DenTu 2024 – Matěj Brožek

Blog

Ve dnech 16. a 17. ledna 2024 se uskutečnil 7. ročník soutěže studentů oborů Asistent zubního technika a Diplomovaný zubní technik, kterou pod názvem Ústecký dent pořádá Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední škola zdravotnická z Ústí nad Labem.

Již tradičně se soutěží ve dvou disciplínách. V morfologické modelaci a anatomické kresbě. A právě studentovi nymburské školy Matěji Brožkovi, jež obsadil druhé místo v morfologické modelaci, jsme za Komoru zubních techniků položili několik otázek.

Matěji, měl jste před začátkem studia ponětí o náplni práce zubního technika?

Jen trochu jsem si zjišťoval, o čem tato práce je a docela mě příjemně překvapilo, jak je tento obor pestrý.

Proč jste se rozhodl studovat právě obor zubní technik?

Podával jsem dvě přihlášky na SŠ, jednu na veterinu do Hradce Králové a druhou asistenta zubního technika do Hradce Králové. Na technika jsem se nedostal a na veterinu se mi úplně nechtělo. Zkusil jsem kontaktovat SZŠ a VOŠZ Nymburk a přijali mě. Od malička mě bavilo pracovat rukama, chodil jsem do ZUŠ Kolín na výtvarný obor a celkem se vyplatilo bych řekl.

Jsem už na VOŠ a tato práce mě nesmírně baví. Myslím si, že v tomto oboru jsem se našel. Tato práce mě baví a jsem schopen si psychicky odpočinout od učení v laborkách. 

Co Vás na práci zubního technika baví?

Baví mě zhotovovat všechny typy náhrad, ale mezi moje favority patří fixní protetika a modelování v počítači. 

Chcete se po skončení studia věnovat profesi zubního technika?

Ano, po studiu se chci plně věnovat této práci. Jednou bych si chtěl otevřít svoji vlastní soukromou zubní laboratoř.

Co očekáváte od své praxe, až se naplno zapojíte do pracovního procesu v zubní laboratoři?

Očekávám, že se po absolvování VOŠ toho ještě hodně naučím. Praxe ve škole je jedna věc, ale v realitě to chodí trochu jinak.   

Myslíte si, že budete ihned po absolvování studia plnohodnotným členem pracovního kolektivu zubní laboratoře? Nebo budete muset zpočátku pracovat pod dohledem zkušenějšího kolegy?

Určitě nebudu úplně plnohodnotný člen ihned po škole, ale pokusím se co nejdříve zapojit do kolektivu. Každá laboratoř funguje trochu jinak, a tak bude potřeba trochu času, abych se stihl zajet do jejich režimu.

Jak by měla vypadat zubní laboratoř, ve které byste chtěl pracovat?

Moje vlastní laboratoř by měla být zaměřena na fixní a digitální protetiku, protože mě tento typ náhrad baví zatím nejvíc, ale během života třeba změním názor a budu multifunkční laboratoř nebo budu mít úplně jiné zaměření.

Jaké oblasti zubní protetiky byste se chtěl věnovat? (fixní, snímatelné, digitální technologie)

Fixní a digitální protetika

Chystáte se v budoucnu provozovat svoji zubní laboratoř?

Ano, chystám. Nejlépe v nejkratší době od absolvování VOŠ, ale zároveň vím, že to není úplně levná záležitost si založit a otevřít vlastní zubní laboratoř.

Děkujeme Matěji Brožkovi za odpovědi a přejeme mnoho dalších úspěchů nejen při studiu.