SERIÁL: “Jak to vidím já” 4/8 – Jakub Hošek

27. 7. 2020 / Comments (1)

Aktuality Blog

Uznávaného technika Jakuba Hoška není snad ani potřeba představovat. Jedná se o zubního technika, který v oblasti stomatologie odvádí významný kus práce, klade důraz na morfologii a estetiku, snaží se sloučit technický pohled na svět a cit pro krásu a získané zkušenosti předává svým kolegům. Přečtěte si, co nám odpověděl na naše dotazy.

Jakub Hošek

Zubní laboratoř Precident s.r.o.
jednatel

Praha 

Jak dlouho se věnujete oboru?

Jmenuji se Jakub Hošek. Jsem zubní technik a pracuji ve své laboratoři Precident v Praze. Oboru se věnuji 24 let.

Co je Vaší doménou fixní, snímací, ortodoncie nebo kombinace?

Od začátku své praxe zpracovávám téměř výhradně keramiku, tedy fixní a podmíněně snímatelné náhrady. Hodně času jsem věnoval znalostem o zirkonium oxidu. To vyústilo v roce 2013 v ucelený celodenní program Zirkonia Session. Už dlouho před tím jsem, jako jeden z prvních, začal zpracovávat zirkonium oxid ve velkém postupem, který je dnes standard, tedy redukcí anatomického tvaru. Posledních 12 let už nepoužíváme v Precidentu kov vůbec.

Co Vám vyhovuje více. Konvenční nebo digitální výroba a proč?

Jednoznačně digitál. Stejně jako strojní inženýři a grafici se dnes už dávno neobejdeme bez počítačem řízených operací. Jsme takoví kříženci inženýrů a grafiků. Já tedy fandím pohledu na náš obor, jako na řemeslo. Je to poctivé řemeslo, které spojuje ideálně v harmonii technickou stránku s estetickou.

Jak Vás ovlivnila nebo ovlivňuje korona krize?

To je na dlouhé povídání. Ve zkratce … v pracovní rovině beru korona krizi jako katalyzátor změn, které se už měly stát. Není to jednoduché, ale věřím, že s odstupem to omezení oceníme všichni. Anebo jsme té příležitosti dostatečně nevyužili. Co se týče většího měřítka, tak si myslím, že další omezení jsou na místě kvůli udržitelnosti života na Zemi. Je tedy dobře, že jsme si to vyzkoušeli.

V současné době lze studovat 2 obory „Asistent zubního technika“ 4 roky s maturitou a „Diplomovaný zubní technik“ 3 roky s absolutoriem a titulem DiS. Jaký je Váš názor na vzdělávání v našem oboru a následné uplatnění?

Nevidím smysl v tom asistentovi. Tomuhle moc nerozumím, ale řekl bych, že nemá cenu se učit dopodrobna ty technologické detaily. To se v praxi mění mnohem rychleji než školství. Co bych ocenil, jako zaměstnavatel zubních techniků, je znalost morfologie zubů. Jak zacházet s přístroji a materiály v laboratoři naučím nového zaměstnance za půl hodiny. Ale naučit ho, jak doopravdy zuby vypadají a fungují, to zabere léta. Na to není čas. To bych chtěl od škol.

Co si myslíte o I kódech, měl by je zubní technik prodávat za reálnou kalkulovanou cenu nebo být solidární se zubním lékařem?

Do I kódů nám technikům vůbec nic není. Jestli si chcete zavázat zákazníky dotováním cen některých výrobků, tak fajn. To je jeden z regulérních obchodních nástrojů. Musí se předražit jiné výrobky. Asi to máte dobře spočítané.

Jak vidíte budoucnost technika za 10 let?

Víte, budoucnost už není to, co bývala. 😉 Ale když už se ptáte, tak vidím skenování v ordinacích, také modelaci, tedy design náhrad chairside a možná i tisk provizoria v ordinaci. Frézování, nebo kvalitní tisk multy chromatického a multy transparentního materiálu ve větších laboratořích. Třeba takových, které už jsou i u nás teď. To by řešilo problém jejich špatné kvality modelace. Technik bude dávat na CAD/CAM obrobky glazuru. S fasetováním je konec. Jen ti nejlepší zubní technici budou modelovat složitější případy. A to kdekoli na světě ze svého počítače doma jako freelanceři – remote designers. Laboratoře se zaměstnanci budou, až na výjimky, jen levná a rychlá obráběcí centra. Není to vůbec špatná budoucnost, protože současný stav je pro mladé lidi nevyhovující. Oni nejsou ochotní dělat to, co naše generace. A ať je správnější naše představa o zaměstnání, nebo jejich, stejně se musíme měnit a reagovat na změny kolem nás. Uvidíme. Já se každopádně těším na vše, co přijde.

1 odpovědi k :
SERIÁL: “Jak to vidím já” 4/8 – Jakub Hošek

  1. Jakub Hošek napsal:

    Kubu mám rád jako člověka a respektuji ho jako opdborníka.Má v sobě životní pokoru.Život se s ním nemazlil a proto není hajzl a podrazák,ale rovný slušný a pracovitý kluk.Naprosto souhlasím s tím co napsal.Tak to je a tak to bude.Kdo chvíli stál stojí opodál.
    S pozdravem MUDr.Jiří Nožička

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..