SERIÁL: “Jak to vidím já.” 1/8 – Petr Myšička

8. 7. 2020 / Comments (0)

Aktuality Blog

Jsme teprve v polovině roku 2020 a už jsme toho zažili, že? Krize nekrize svět se točí dál. Prázdniny na startu, a tak jsme si řekli, že nebudeme jen na sluníčku a uděláme letní seriál rozhovoru na aktuální témata. Oslovili jsme kolegy a vyptávali se. Výsledek Vám budeme dávkovat po celé léto. Čtěte, bavte se, komunikujte, ptejte se. Krásné prázdniny všem.

PETR MYŠIČKA

PM Dental Studio

majitel & zubní technik

Anglie, Brighton

Co je Vaší doménou fixní, snímací, ortodoncie nebo kombinace?

Věnuji se jen fixní protetice. Nenabízím žádné snímací ani ortodontické práce, věřím v to, že člověk by se měl soustředit na jeden obor a tomu se věnovat co nejlépe. Má každodenní práce je od fazet, vrstvených korunek až po práce na implantátech. Snažím se neustále vzdělávat a zlepšovat v oboru, člověk nikdy nepřestane. 

Jak dlouho se věnujete oboru?

Jako zubní technik pracuji už přes 15 let, prvních pár let jsem pracoval v menší laboratoři na severu Čech, pak se přestěhoval do Prahy, kde jsem dále získával zkušenosti a před 8 lety jsem se přestěhoval do Anglie, kde jsem si otevřel vlastní zubní laboratoř PM Dental Studio. 

Co Vám vyhovuje více. Konvenční nebo digitální výroba a proč?

Obojí má něco do sebe. Konvenční výroba pomoci otisku funguje skvěle a pro mě lépe, pokud lékař pracuje převážně s minimální preparací a schůdky. V tomto případě ještě digitální sken nemůže z technologického hlediska předčit klasický otisk a to převážně z problému výroby přesného modelu. 

Na druhou stranu třeba korunky na implantát fungují skvěle digitální výrobou. Pokud se používá dobrý skener, dobrá tiskárna a je vše zkalibrováno, takové korunky budou fungovat dobře.

Jak Vás ovlivnila nebo ovlivňuje korona krize?

Jelikož žiji a pracuji v Anglii, měli jsme to trochu jinak než v ČR. V Anglii zubní lékaři museli zavřít ordinace a nikdo nemohl pracovat. Takže v březnu, dubnu a květnu bylo prostě zavřeno. Lékaři nemohli dělat ani akutní péči. S tím samozřejmě souviselo i to, že laboratoře musely zavřít také, protože prostě nebyla žádná nová práce. Bylo to trochu zvláštní období, protože sedět doma dva, tři měsíce a nemoci dělat vůbec nic nebylo jednoduché. Naštěstí britská vláda vytvořila dobrý program, jak podržet při životě každý business tak, aby při otevření mohli zase fungovat. Byly k dispozici velmi levné státní garantované půjčky, dotace mezi 300 000 Kč až po 750 000 Kč a také stát platil 80% z normální výplaty za každého zaměstnance. Nikdy jsem si nemyslel, že mi práce bude takto chybět, dnes jsem rád, že jsme všichni zpátky a už si nikdy nebudu stěžovat na moc práce. 

V současné době lze studovat 2 obory „Asistent zubního technika“ 4 roky s maturitou a „Diplomovaný zubní technik“ 3 roky s absolutoriem a titulem DiS. Jaký je Váš názor na vzdělávání v našem oboru a následné uplatnění?

To bych asi musel jít ještě zpátky, tedy k době kdy jsem já vystudoval tehdy ještě zubního technika. Pamatuji si, že nám na škole před maturitou říkali, že pokud bychom chtěli jít na Vyšší školu bylo to pro nás dobré, pokud bychom chtěli vycestovat do zahraničí, protože dostaneme certifikát, který zaručí naše vzdělání. Tenkrát už jsem na Vyšší školu jít nechtěl, protože jsem se těšil do práce a jsem rád, že jsem tak udělal. Když jsem se přestěhoval do UK, velmi rychle jsem zjistil i od mých přátel, že žádný takový papír se třeba v Anglii vůbec neuznává a člověk musí projít složitou, dlouhou a také poměrně drahou registrací, aby mu byl uznán titul zubní technik a je jedno jestli má střední nebo vyšší školu.

Co se týče dnešní doby, moc nerozumím tomu, proč tyto dva obory vedle sebe stále působí. Ale pokud se někdo rozmyslí, buď bych šel na střední a pak do práce anebo na střední s jiným zaměřením a pak na diplomovaného technika. Jít na oba obory na 7 let nedává vůbec smysl. 

Co si myslíte o I kódech, měl by je zubní technik prodávat za reálnou kalkulovanou cenu nebo být solidární se zubním lékařem?

Všechno má nějakou hodnotu a nikdo by neměl vyrábět nic co se nezaplatí a je tak fakticky v mínusu. Takové práce se dotují profitem z jiných výrobků či profitu laboratoře. Zubní laboratoř je business jako každý jiný, rozumím tomu, že jsou nějaké výrobky, které mají určenou cenu pojišťovnami, ale pokud ta cena není reálná, je potřeba se upřímně zamyslet nad tím, komu vlastně pomáháme tím, že pracujeme pod cenou. Zubní laboratoř je velmi drahý business, pokud se neustále neinvestuje jak do lidí tak do přístrojového vybavení, žádná zubní laboratoř nemůže přežít. Pokud ale chceme takové investice dělat a mít zubní laboratoř, musíme na každém výrobku nějaké procento vydělávat, ne prodělávat. 

Jak vidíte budoucnost technika za 10 let?

Myslím, že zubní laboratoře se budou stále více tříštit na velké levnější velko-výrobny a menší dražší laboratoře se zaměřením na kvalitu. Bohužel si myslím, že menší zubní laboratoře, které nebudou moci konkurovat buď levnější cenou velkým laboratořím nebo kvalitou těm dražším, budou muset zavřít. Co se týče technologického pokroku, myslím, že CAD/CAM a tisk bude zase o míle dále, kde je dnes. Tisknutí modelů bude běžná praxe, většina zubních lékařů bude mít skener, každá zubní laboratoř (která bude chtít přežít) CAD/CAM a print stanici. Je až neuvěřitelné, jak se náš obor rychle vyvíjí, ještě 10-15 let zpátky jsem dělal hodně kovokeramiky – klasicky litých mostů, dnes je naše práce mnohem čistější a přesnější právě díky CAD/CAMU. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..