Prohlášení Sněmu ze dne 26.4.2014

5. 5. 2014

=
Dne 26.4.2014 se konal Sněm Komory zubních techniků ČR, který vydal následující prohlášení:
Komora zubních techniků České republiky sděluje veřejnosti, že vzhledem k tomu, že úhrady „plně hrazených výrobků“ (tj. např. celkové a jednoduché částečné protézy, celokovové a pryskyřičné korunky, úpravy rovnátek, veškeré rehabilitační pomůcky a další), nejsou pravidelně valorizovány a některé jsou zcela bez navýšení již 17 let; nebude již v blízké době v silách a finančních možnostech členů Komory zubních techniků ČR nadále tyto výrobky zhotovovat.
Příloha prohlášení č.1.

Zubní technici nejsou smluvními partnery zdravotních pojišťoven, a tedy všechny platby za jejich výrobky jsou hrazeny prostřednictvím zubního lékaře. Nedostatečně, nebo častěji od roku 1997 vůbec nevalorizované úhrady za péči, (viz Příloha č. 2 tohoto prohlášení) tak musí být rozděleny mezi dva subjekty – zubního lékaře a zubního technika, neboť jednotlivé fáze výroby, na kterých se podílí jak zubní lékař vykonáním určitého postupu, tak zubní technik vlastní výrobou, jsou shrnuty do jednoho úhradového kódu.
Příloha č. 4 k zákonu č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, definuje výrobky jako plně hrazené ze systému veřejného zdravotního pojištění, tedy bez možnosti od pacientů vybrat částku chybějící do ceny výrobku tak, aby bylo dosaženo návratnosti nákladů výrobce a také zisku pro zubní techniky i zubní lékaře. Tento stav vede k nepřiměřenému tlaku zubních lékařů na co nejnižší podíl zubní laboratoře na ceně a nutí zubní techniky dotovat výrobu těchto zubních náhrad z vlastních zdrojů. Více než polovina zubních laboratoří má většinu své produkce z kategorie plně hrazených výrobků a nelze po nich požadovat, aby tedy poskytovali služby, které se jim nevyplácí.
Dosud tak činí, protože vzhledem k umístění jejich laboratoře a věkovému, ekonomickému a sociálnímu typu jejich pacientů by neměli práci žádnou. V současné době takto vytvořená ekonomická zátěž přerostla možnosti zubních techniků, a není již v jejich finančních možnostech státem přenášenou sociální zátěž jedné skupiny lidí (pacienti) na skupinu druhou (výrobci zubních náhrad) přebírat na sebe.
Současný neutěšený stav, je pro udržení zubotechnických praxí kritický. Již v současné době Komora zubních techniků ČR zaznamenává krachující praxe a tento trend se zrychluje.
Sněm Komory zubních techniků ČR na tuto skutečnost upozorňuje veřejnost a žádá politickou reprezentaci o urychlené řešení.

Příloha prohlášení č.2.
Kód
Stomatologické výrobky/úhrada pro oba subjekty
úhrada 1997 úhrada 2006 úhrada 2008  navýšení úhrady